Over het sociaal belang van de HOP

De Meinerswijkkrant sprak onlangs weer een Meinerswijkse buurman.
Niet iemand die hier woont, echter, maar iemand die hier 3 tot 4 maal per week recreƫert. 'Zo vaak mogelijk; de zon moet wel schijnen, anders ga ik gewoon wandelen', zegt hij zelf. Deze buurman heet Nico, hij woont in Rijkerswoerd en is een hartstochtelijk bezoeker van de Plas van Bruil.

De meeste lezers van De Meinerswijkkrant zullen wel weten dat bij de Plas van Bruil (ook wel het Gat van Bruil, of de Sleutelplas genoemd) naakt gerecreƫerd wordt. Er wordt gezwommen, gezond, gekletst en er vindt ook seksueel verkeer plaats.
Het is een inofficieel naaktstrand en het is ook een HOP (een Homo OntmoetingsPlek, door de gebruikers zelf ook wel 'de baan' genoemd).

Nico benadrukt dat er allerlei mensen komen; jong en oud, Nederlanders en mensen die in Nederland op vakantie zijn, mannen die van mannen houden, vrouwen die van vrouwen houden, hetero singles en hetero stellen. Ook komen er af en toe gezinnen en jongeren die in groepjes een gezellige middag beleven.

Voor buurman Nico is de Plas van Bruil, en de HOP als onderdeel daarvan, een plek met een duidelijk sociaal belang. 'De Sleutelplas is voor mij een stuk vrijheid. Van de natuur, het water en de zon genieten. De meeste bezoekers zijn mannen, maar iedereen is hier welkom en vindt hier een onbezorgde en prettige sfeer. We hebben gelukkig niet veel overlast op deze plek. Het is er lekker rustig en ik vind hier gelijkgestemden, waardoor ik hier graag en vaak ben. Er komen mensen specifiek voor de seks, maar de meeste bezoekers komen hier in de eerste plaats voor de gezelligheid. Het is een deel van de homocultuur zoals ik die ken om seksueel vrijgevochten te zijn. En onder andere dat maakt deze plek (voor iedereen) bijzonder.'

Als De Meinerswijkkrant hem vraagt wat hij zou zeggen tegen mensen die zich wat ongemakkelijk voelen bij het idee van een HOP en waar daar allemaal gebeurt, zegt Nico lachend: 'voor mij is het idee belangrijk dat iedereen vreedzaam en openminded naast elkaar zijn eigen dingen kan doen. Leven en laten leven, zeg maar. Iedereen mag van het gebied genieten en als je langskomt zul je zien dat het allesbehalve eng of bedreigend is, wat hier gebeurt. Er zijn niet meer superveel zogenoemde banen in Arnhem en omgeving en ik zou het jammer vinden als deze baan bij de Plas van Bruil langzaamaan ook ontmoedigd en uiteindelijk niet meer geaccepteerd zou worden.'

We zullen zien wat de toekomst brengt. Vooralsnog schijnt de zon nog volop op de HOP en De Meinerswijkkrant dankt Nico voor zijn openhartige verhaal.

Reacties

Populaire posts